Zwitserland is de beste plek op de wereld voor ouderen, gevolgd door Noorwegen en Zweden. Nederland eindigt op de zesde plek.
Dat stellen onderzoekers op basis van de Global AgeWatchIndex. Deze index beoordeelt het sociale en economische welzijn van de oudere bevolking in 96 landen wereldwijd. De index vertegenwoordigt 91 procent van de wereldbevolking die zestig jaar en ouder is en kijkt onder meer naar inkomen, gezondheid, opleidingsniveau en werkgelegenheid.
Afghanistan
Op basis van de index stellen de onderzoekers dat Zwitserland de beste plek is voor ouderen om te leven, gevolgd door Noorwegen, Zweden, Duitsland en Canada. Net buiten de top vijf – op de zesde plek – komen we Nederland tegen. Ons land wordt op de voet gevolgd door IJsland, Japan, de VS en Groot-Brittannië. België staat op de 24e plek. Helemaal onderaan – op de 94e, 95e en 96e plek – bungelen Mozambique, Malawi en Afghanistan.
Turkije
Wat verder opvalt is dat alle hoeken van de wereld vertegenwoordigd zijn in de onderste helft van de index. Het toont volgens de onderzoekers aan dat verbeteringen in de levens van oudere mensen in landen wereldwijd nodig zijn. Hoewel met name Afrikaanse landen onderin de ranglijst bungelen, komen we daar bijvoorbeeld ook Turkije (plaats 75) en Griekenland (plaats 79) tegen.
Levensverwachting
Ook blijken de verschillen in levensverwachting sterk uiteen te lopen wanneer we kijken naar de top en onderzijde van de ranglijst. Mensen in Japan hebben de hoogste levensverwachting: zij leven nadat ze zestig zijn geworden gemiddeld nog 26 jaar, terwijl mensen in Afghanistan (helemaal onderaan de ranglijst) na hun zestigste gemiddeld nog zestien jaar leven.
Armoede
Verder stellen de onderzoekers dat steeds meer ouderen te maken hebben met armoede. In Zuid-Korea is dat probleem het grootst: zo’n 48,5 procent van de ouderen leeft in armoede. Zuid-Korea wordt op de voet gevolgd door Venezuela (38 procent) en Australië (33,4 procent). Ter vergelijking: in IJsland heeft slechts 1,6 procent van de ouderen met armoede te maken.
Het onderzoek is belangrijk, zo stelt onderzoeker Toby Porter. “Het is een stap op weg naar een wereld waarin mensen in elk stadium van hun leven hun volledige potentie benutten. Vandaag de dag groeit het deel van de oudere bevolking in alle landen wereldwijd. Tegen 2050 zal dertig procent of meer van de bevolking van 46 van de 96 landen in de Index zestig jaar of ouder zijn. We hebben zo’n 35 jaar om ons daar op voor te bereiden.”