Baby die weinig zweet, is later meer agressief

Baby
Baby’s die in hun eerste levensjaar niet veel zweten in enge situaties, laten op latere leeftijd meer fysieke en verbale agressie zien. Zwetende baby’s zouden later dus minder agressief zijn.

Dit blijkt uit een onderzoek van Cardiff University, School of Psychology. De hoeveelheid zweet bij een baby is volgens de onderzoekers gelinkt aan de mate van agressief gedrag bij kinderen en jongvolwassenen. Zij suggereerden voorafgaand aan het onderzoek dat agressieve kinderen minder op angst reageren en daarom ook minder fysieke opwinding (zweten) ervaren.

Elektroden
Om dit te testen, bevestigde het team elektroden aan de voeten van éénjarige baby’s. Hiermee maten zij de hoeveelheid zweet in reactie op harde geluiden en een angst producerende robot. Vervolgens werd er drie jaar later aan de moeders gevraagd hoe agressief hun kind was. Baby’s die minder zweetten tijdens het onderzoek, waren op driejarige leeftijd een stuk agressiever dan baby’s die wel veel zweetten.

Fysiek
Daarnaast kwamen de onderzoekers erachter dat alleen een fysieke test zoals deze de hoeveelheid agressie op latere leeftijd kan voorspellen. Andere methoden, zoals de observaties van moeders, niet. Dit staat haaks op de opvatting van vele psychologen volgens wie de moeder de beste bron voor informatie is.

De onderzoekers denken dat het onderzoek van groot belang is in het voorkomen van agressie bij kinderen en jongvolwassenen. “Deze uitslag laat zien dat het mogelijk is om een verhoogd risico op agressie al op zeer jonge leeftijd bij kinderen te ontdekken. Zo kan worden voorkomen dat kinderen ook daadwerkelijk asociaal gedrag gaan vertonen”.

Bronmateriaal

"Predicting aggression through perspiration" - cardiff.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Julian Haler (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd