Zwemmende prullenbak wil oceanen verlossen van plastic

Studenten hebben een drone ontwikkeld die maar één doel voor ogen heeft: de oceanen bevrijden van plastic. Een flink karwei, maar deze veelbelovende drone zou deze klus zomaar kunnen klaren.

De drones lijken geïnspireerd te zijn op de walvishaai. Een walvishaai zwemt met open bek rond, filtert het water en haalt er zo voedsel (plankton) uit. De drones werken net zo. Het lijken prullenbakken die op hun kant door het water bewegen. Plastic komt in de bakken terecht en kan later voor recycling boven water worden gebracht.

Massaal
Het is de bedoeling dat de drones straks in grote getale vanaf schepen in het water plonzen. Met behulp van sonar communiceren de drones onderling. Zo weten we zeker dat deze onbemande onderzeeërs met een onstilbare honger naar plastic geen stukje oceaan onbezocht en dus vervuild laten. Dankzij goede batterijen kan de drone zeker twee weken onder water blijven.

WIST U DAT…

…onderzoekers werken aan plastic dat zichzelf kan repareren?

Vissen
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat deze zwemmende prullenbakken straks vol komen te zitten met vissen. De drone jaagt vissen daarom zelf weg met behulp van een infraroodsysteem.

De drone bevindt zich overduidelijk nog in de conceptfase. Of het idee ooit werkelijkheid wordt? De tijd zal het leren. Eén ding staat wel vast: ideeën zoals deze hebben we hard nodig. De oceanen raken steeds sterker vervuild en dat heeft grote (negatieve) gevolgen voor de dieren en planten die in dat water leven. Bovendien kunnen we het plastic dat nu overal ronddobbert heel goed recyclen. Dat betekent dat er weer minder olie nodig is om nieuw plastic te maken. Een win-winsituatie voor het milieu dus.

Bronmateriaal

"Marine drone" - Elieahovi.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Eliea Hovi.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd