Zweedse archeologen vinden oude nederzetting

 GESCHIEDENIS  In het noorden van Scandinavië is het vaak erg koud. Schijnbaar te koud om er een beschaving op te bouwen. Toch leefde er 11.000 jaar geleden een groep mensen nabij de Zweeds-Finse grens. Zweedse archeologen zijn blij dat ze sporen van de nederzetting hebben gevonden.

“Dit is heel belangrijk”, vindt archeoloog Olof Östlund. “In archeologische kringen in het zuiden van Zweden is het een geaccepteerde theorie dat er in het noorden toentertijd geen mensen leefden. Het is goed dat we dit beeld veranderen.”

De sporen van de nederzetting zijn gevonden in een gebied rondom Kaunisvaar nabij Pajala, waar een nieuwe mijn geopend wordt. Dit gebied ligt bij de Zweeds-Finse grens in het noorden van Scandinavië. Begin september hebben archeologen de nederzetting gevonden. Dankzij koolstofdatering werd er een leeftijd aan de vondst gekoppeld. Östlund: “Ik verwachtte een hoge leeftijd. Toen de eerste cijfers uit de machine rolden dacht ik: bingo! En toen het vijf cijfers bleken te zijn, viel ik flauw.”

Archeologen onderwerpen de nieuwe vondsten de komende maanden aan meer onderzoeken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd