Rond half acht ‘s ochtends loopt het storm in het centraal station van Stockholm. Zo’n 250.000 forenzen haasten zich er naar het werk. De hitte die daarbij vrijkomt, is meestal een paar uur later weer verdwenen. Maar technologen steken daar nu in het kader van de duurzaamheid een stokje voor.
Hoewel de forenzen het zelf niet eens weten, zijn ze veranderd in een bron van duurzame energie. “Ze zijn goedkoop en herbruikbaar,” vertelt Karl Sundholm, één van de breinen achter het systeem. Technici zijn erin geslaagd om de hitte die in de stationshal hangt op te slaan zodat kantoren om de hoek er met verwarmd kunnen worden.
Oude technologie
Warmen aan zweet: het klinkt revolutionair, maar dat is het niet. In Minneapolis, Amerika gebeurt het ook. Maar de Zweden zijn nog een stap verder gegaan door de lichaamswarmte van de stationshal naar andere gebouwen te transporteren. “Dit is oude technologie, maar dan op een nieuwe manier gebruikt. Het zijn gewoon pijpen, water en pompen, maar we hebben nog van niemand gehoord dat deze technologie eerder is gebruikt.”
Verwarming
Hoe werkt het? De warmte die de forenzen achterlaten, wordt in het ventilatiesysteem opgevangen en vervolgens gebruikt om watertanks onder de grond te verwarmen. Vervolgens wordt dat water naar een kantoorgebouw om de hoek gepompt waar het in de centrale verwarming terecht komt. Daarmee bespaart het kantoor zo’n twintig procent op de energierekening. De aanleg van het duurzame systeem kostte slechts 30.000 dollar (ongeveer 22.000 euro) en daarmee is het het allemaal zeker waard.
Toekomst
De ontwikkelaars van het systeem zijn optimistisch over de eventuele toepassingen van lichaamswarmte. Als ze een manier kunnen uitdokteren om op nog grotere schaal lichaamswarmte op te slaan, kunnen veel bedrijven en particulieren van de goedkope en duurzame energie profiteren.
Obstakel
Er zijn echter nog wel wat obstakels die eerst uit de weg geruimd moeten worden. Zo is het lastig om lichaamswarmte over een grote afstand te transporteren, omdat het simpelweg snel afkoelt. De plaats waar de lichaamswarmte vrijkomt en de plaats waar deze als energie wordt gebruikt, moeten dus dicht bij elkaar liggen.
Deze manier van energie opwekken, is lang niet voor alle landen even kosteneffectief. In landen waar de energie heel goedkoop is, heeft het geen meerwaarde. De Zweden hebben echter met hoge energiekosten, ecologisch ingestelde burgers en zeer koude winters te maken. Voor hen is de lichaamswarmte dus een prachtige oplossing.