Zweden raakt hoogste bergtop kwijt door aanhoudende warmte

De met ijs bedekte bergtop is in een maand tijd vier meter lager geworden.

De zuidelijke bergtop van de Kebnekaise is op dit moment het hoogste punt dat Zweden rijk is. Maar dat gaat waarschijnlijk veranderen, zo blijkt uit metingen van de universiteit van Stockholm. Door de aanhoudende warmte verliest de met ijs bedekte bergtop rap hoogte en ergens in de komende dagen zal deze waarschijnlijk minder hoog zijn dan het op één na hoogste punt dat Zweden rijk is: de noordelijke bergtop van de dubbeltoppige Kebnekaise.

Weer
De hoogte van de zuidelijke bergtop van de Kebnekaise is altijd aan verandering onderhevig geweest. Op de bergtop ligt namelijk een gletsjer. En de dikte daarvan verandert onder invloed van het weer. Dit jaar heeft de gletsjer het bijzonder lastig; door de aanhoudende warmte smelt dat ijs razendsnel. “Ik heb nog nooit zoveel ijs zien smelten op de zuidelijke top als deze zomer,” aldus onderzoeker Gunhild Ninis Rosqvist.

Het gaat heel snel
Begin juli lag de zuidelijke bergtop nog zo’n 2101 meter boven zeeniveau. Eind juli bleek de top echter nog maar 2097 meter hoog te zijn. “Gedurende deze periode is er vier meter sneeuw en ijs gesmolten, dat is gemiddeld 14 centimeter per dag,” vertelt Ninis Rosqvist. “Het gaat heel snel nu.” Op dit moment is de zuidelijke bergtop nog maar 20 centimeter hoger dan de nabijgelegen noordelijke top – die niet bedekt is met ijs en 2096,8 meter boven zeeniveau uitstijgt. Het lijkt dan ook een kwestie van dagen te zijn voor de noordelijke bergtop hoger is dan de zuidelijke bergtop.

Verandering
Omdat de hoogte van de zuidelijke bergtop aan verandering onderhevig is, wordt deze elk jaar opnieuw vastgesteld. Dat gebeurt aan het eind van de zomer, wanneer er geen sprake meer is van smelt. De eerste metingen van de hoogte van deze bergtop stammen uit 1880. Toen was deze nog zo’n 2115 meter hoog. In 1902 werd zelfs een hoogte van 2123 meter (boven zeeniveau) gemeten. Maar in de tweede helft van de twintigste eeuw begon de bergtop rap hoogte te verliezen. Waar deze in 1968 nog 2120 meter hoog was, werd in 1982 een hoogte van 2110 meter genoteerd. In de jaren die volgden schommelde de bergtop tussen de 2110 en 2120 meter hoogte, om vervolgens vanaf 1998 onder de 2110 te duiken.

Zweden is natuurlijk niet het enige land dat met ontzettend hoge temperaturen te kampen heeft. In verschillende delen van de wereld worden op dit moment records gebroken en volgens de World Meteorological Organization zal 2018 één van de warmste jaren ooit gemeten worden. Het resulteert voor Zweden niet alleen in het wegkwijnen van de hoogste bergtop, maar ook in de ergste bosbranden in de recente geschiedenis: half juli waren er maar liefst 50 aan de gang.

Bronmateriaal

"Kebnekaise’s south peak will be lower than the north peak in August" - Universiteit van Stockholm

Afbeelding bovenaan dit artikel: Alexandar Vujadinovic (via Wikimedia Commons)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd