Zweden ontdekken nieuwe vogelsoort

Zweedse onderzoekers hebben in Azië een nieuwe vogelsoort ontdekt. De vogel heeft de naam phylloscopus calciatilis gekregen en is nauw verwant met de fitis, maar leeft enkel in gebieden met kalksteenrotsen. “Kalkstenssångare (kalksteen boszanger) zou een toepasselijke naam in het Zweeds zijn,” meent ontdekker Per Alström.

De nieuwe vogelsoort is heldergroen aan de bovenkant en heldergeel op de buik. De vogel komt veelvuldig voor in Laos en Vietnam, maar zou ook in het zuiden van China niet vreemd zijn. Toch heeft het lang geduurd voordat men besefte dat het diertje tot een andere vogelsoort behoorde; de vogel lijkt erg op bestaande vogelsoorten. Aan de hand van de onderscheidende zang en een DNA-onderzoek kon worden vastgesteld dat het toch echt om een nieuwe soort ging.

De Zweedse onderzoeker Per Alström is een expert op het gebied van nieuwe vogelsoorten. De afgelopen twintig jaar werden er in Azië achttien nieuwe vogels ontdekt. De ontdekking van vijf van hen staat op naam va Alström.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd