Zwarte weduwe-mannetje vernietigt het huis van zijn vrouwtje

zwarte-weduwe

Terwijl een zwarte weduwe-mannetje geslachtsgemeenschap heeft met een vrouwtje, vernietigt hij grote delen van haar spinnenweb. Andere mannetjes worden hier mogelijk door afgeschrikt, waardoor het vrouwtje minder aantrekkelijk is voor hen.

Vinden vrouwtjes dit niet erg? Nee hoor. De vernietiging van het spinnenweb voorkomt dat een vrouwtje lastig wordt gevallen door andere mannetjes, waardoor zij haar energie kan steken in de opvoeding, beweren de auteurs van de Simon Fraser universiteit.

De onderzoekers bestudeerden de Latrodectus hesperus. Deze zwarte weduwe leeft in grote delen van Noord-Amerika. Zwarte weduwe-vrouwtjes zijn ongeveer 15 millimeter lang en hebben een rode markering in de vorm van een zandloper op hun rug. Mannetjes zijn veel kleiner. Zwarte weduwen bouwen slordige webben, die ze gebruiken om te communiceren via vibraties en feromonen.

Geuradvertenties
“De feromonen in de zijde van een vrouwtjesspin zijn persoonlijke geuradvertenties”, vertelt auteur Catherine Scott. “De geur onthult de leeftijd van het vrouwtje, hoeveel honger ze heeft en met wie ze in het verleden heeft gepaard.” Iedere nacht wordt een gemiddeld web bezocht door 40 mannetjes. Zwarte weduwe-mannetjes weten dat er veel concurrentie is en gebruiken daarom verschillende trucjes om hun vrouwtje te beschermen. Het vernietigen van het web van een vrouwtje is één manier. Uit het onderzoek blijkt dat een web dan door drie keer zo weinig mannetjesspinnen wordt bezocht.

Slimme vandalisme
Mannetjesspinnen vernielen de webben op een slimme manier. Ze wikkelen de draden van het web van een vrouw in hun eigen zijde, waardoor de feromonen niet kunnen ontsnappen. Mogelijk voegt een mannetje zijn eigen feromonen toe, waardoor een rivaal geen zin heeft om het web te bezoeken. “We hebben geen bewijs gevonden dat mannetjes hun eigen feromonen integreren, maar het is zeker iets om verder uit te zoeken”, vervolgt Scott.

Niet-hongerige maagden
Vorig jaar leerden onderzoekers dat een mannelijke zwarte weduwe een zwak heeft voor niet-hongerige maagden. Wanneer een vrouwtje weinig honger heeft, zal zij haar potentiële partner niet opeten. Het gebeurt regelmatig dat een zwarte weduwe-vrouwtje haar partner verorbert. Door deze energieboost kan zij meer eitjes produceren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd