Zwarte weduwe heeft zwak voor niet-hongerige maagden

spin

Als een mannelijke zwarte weduwe kiezen mag, gaat hij het liefst voor een vrouwtje dat geen honger heeft en nog maagd is. En die niet-hongerige maagden kan hij al van grote afstand ruiken. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

De onderzoekers bestudeerden de spinnensoort Latrodectus Hesperus, ook wel de westerse zwarte weduwe genoemd. Zowel tijdens experimenten in het laboratorium als tijdens observaties in het wild bleken mannelijke spinnen een voorkeur te hebben voor goed gevoede vrouwtjes die nog maagd waren. Ze herkenden deze vrouwtjes – vanaf grote afstand – aan de feromonen die deze afgaven. “Dit zijn geen visuele of auditieve aanwijzingen die ze oppikken, maar geuren die ze – vaak vanaf een grote afstand – oppikken,” vertelt onderzoeker Emily MacLeod.

Vruchtbaarder
Dat de mannetjes een voorkeur hebben voor een vrouwtje dat goed gevoed is, is goed te verklaren. “Vrouwtjes die in staat zijn geweest om veel te eten en veel voedselbronnen te verkrijgen, kunnen die stofjes weer gebruiken bij de productie van hun eieren. Het is niet alleen dat ze gezonder zijn, maar ook dat ze vruchtbaarder zijn, omdat ze meer eitjes kunnen produceren.”

Overleven
Maar waarschijnlijk hebben de mannetjes nog een reden om voor een goed gevoed vrouwtje te gaan. “Het is belangrijk om te onthouden dat wanneer een vrouwtje veel prooien eet, het minder waarschijnlijk is dat ze een potentiële partner opeet,” vertelt onderzoeker Maydianne Andrade. Hoewel vrouwtjes hun mannetjes niet standaard opeten, kunnen ze dat wel doen wanneer ze honger hebben en toch geen energie hebben om eitjes te produceren.

Dat de mannelijke spinnen zo kieskeurig zijn, is best bijzonder. Want kieskeurig zijn, kost tijd en energie. “Het laat zien dat mannetjes geen promiscue sperma-pakketjes zijn, maar grote moeite kunnen doen om een specifieke partner te vinden.”

Bronmateriaal

"Picky male black widow spiders prefer well-fed virgins" - Utoronto.ca
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Will Johnson (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd