Zwarte gaten lusten geen donkere materie, of er is te weinig donkere materie in de omgeving van een supermassief zwart gat aanwezig. Dit blijkt uit een studie van twee astronomen van een universiteit in Mexico. Stel, zwarte gaten eten donkere materie, dan zou een sterrenstelsel onherkenbaar vervormen. Dit is nu niet het geval.
Ongeveer 23 procent van het heelal bestaat uit donkere materie. Deze onzichtbare materie komt overal voor, maar is niet zichtbaar met optische middelen. Zichtbare materie in sterrenstelsels heeft niet genoeg massa om de bewegingssnelheid en het gemeenschappelijk zwaartepunt van sterrenstelsels te verklaren. Indien donkere materie bestaat, dicht dit het gat in de wetenschap.
Mexicaanse astronomen hebben berekend dat het onmogelijk is dat zwarte gaten veel donkere materie verorberen. Wanneer een supermassief zwart gat donkere materie eet, dan verandert een sterrenstelsel drastisch. Vooral als er veel donkere materie in het centrum huist (ongeveer zeven zonnemassa’s per kubieke lichtjaar). Uit observaties van sterrenstelsels blijkt dat de meeste stelsels er nog prima uitzien en niet veranderd zijn door het verdwijnen van donkere materie.
Er zijn twee mogelijkheden. Er komt niet veel donkere materie voor in de kernen van sterrenstelsels, zodat zwarte gaten weinig donkere materie verorberen. Of een zwart gat lust geen donkere materie en laat dit ‘gerecht’ links liggen.
Er is nader onderzoek nodig om de slechte relatie tussen donkere materie en zwarte gaten te verklaren.