Zwart gat op zijn kant gegooid

Wetenschappers hebben met het Chandra röntgenobservatorium een omver gekegeld zwart gat gevonden. De as van het zwarte gat komt niet overeen met de as van het sterrenstelsel. Dit is opvallend, want zulke uit het lood geslagen supermassieve zwarte gaten komen nauwelijks voor.

Het zwarte gat bevindt zich op een afstand van 780 miljoen lichtjaar bij de aarde vandaan in een sterrenstelsel met de cryptische naam 4C+00.58. “We denken dat dit het beste bewijs ooit is van een zwart gat dat uit het lood is geslagen”, zegt Edmund Hodges-Kluck van de universiteit van Maryland. “We weten niet waarom het zwarte gat op zijn kant ligt, maar waarschijnlijk is dit gebeurd door een botsing met een ander sterrenstelsel.”

Astronomen hebben een foto gemaakt van 4C+00.58. Op de foto zijn vier holten rondom het zwarte gat te zien. De vier holten komen in paren: een duo bevindt zich rechtsboven, eentje linksonder, nog één linksboven en de laatste rechtsonder.

“We denken dat dit zwart gat een wilde geschiedenis heeft”, zegt Christopher Reynolds van de universiteit van Maryland. “Niet één, maar twee keer heeft iets ervoor gezorgd dat het zwarte gat omver werd gekegeld.”

Het eerste incident is mogelijk een botsing met een ander sterrenstelsel, zoals eerder al genoemd. De tweede tik kreeg het zwarte gat mogelijk door de toestroom van enorme hoeveelheden materie uit het andere sterrenstelsel.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd