Astronomen hebben een supermassief zwart gat gevonden, dat veel groter blijkt te zijn dan verwacht. Dit zwarte gat zou niet kunnen bestaan volgens huidige theorieën over de evolutie van sterrenstelsels.
Het supermassieve zwarte gat bevindt zich in het sterrenstelsel SAGE0536AGN. Dit stelsel is ontdekt door NASA’s Spitzer-ruimtetelescoop. SAGE0536AGN is minimaal negen miljard jaar oud en bevat een actieve galactische kern. Wetenschappers van de Keele universiteit en de universiteit van Central Lancashire hebben een zwart gat gevonden in de kern van het sterrenstelsel. Zij analyseerden de snelheid van het gas dat rond het centrum draait. De snelheid van het gas vertelt namelijk iets over de grootte van het zwarte gat. Des te sneller het gas beweegt, des te groter het zwaartekrachtsveld van het zwarte gat. En een groot zwart gat heeft een groter zwaartekrachtsveld dan een kleiner object.
De astronomen beweren dat het supermassieve zwarte gat 350 miljoen keer zwaarder is dan de zon. Het sterrenstelsel zelf is ‘slechts’ 25 miljard keer zwaarder dan de zon. Dit betekent dat het sterrenstelsel ongeveer zeventig keer zwaarder is dan het zwarte gat. Daarmee is het zwarte gat dertig keer zwaarder dan verwacht voor een sterrenstelsel van dit kaliber. Normaal is een sterrenstelsel namelijk 2.000 keer zwaarder dan een supermassief zwart gat. In onze eigen Melkweg is het verschil zelfs nog groter. Sagittarius A (het zwarte gat in het centrum van de Melkweg) is 3,7 miljoen keer zwaarder dan de zon. En dat terwijl ons Melkwegstelsel 850 miljard keer zwaarder is dan onze moederster.
“Dit zwarte gat is te groot voor het sterrenstelsel waar hij deel van uitmaakt”, zegt astrofysicus Dr Jacco van Loon van de Keele universiteit. Op één of andere manier groeit het supermassieve zwarte gat sneller dan andere zwarte gaten. De tijd zal het leren of SAGE0536AGN een vreemde eend in de bijt is, of dat wetenschappers een nieuw type sterrenstelsel hebben gevonden.