Zware rugzak zorgt voor rugproblemen bij kind

Kinderen die een rugzak dragen die tien tot vijftien procent van hun gewicht bedraagt, lopen risico op rugproblemen.

Dat blijkt uit een onderzoek op Spaanse scholen. Door een te zware rugzak kunnen kinderen rugproblemen krijgen, zeker in combinatie met de zittende levensstijl van nu.

Onderzoek
De onderzoekers beoordeelden de gezondheid van de rug van 1403 scholieren op elf verschillende scholen in het noordwesten van Spanje. De kinderen waren tussen de twaalf en zeventien jaar oud. Zij werden twee keer gewogen: de eerste keer met hun rugzak, maar zonder hun jas en voorwerpen zoals een mobiele telefoon en de tweede keer zonder rugzak. De meesten (92 procent) gebruikten een rugzak met twee bandjes die gemiddeld zeven kilo woog. Daarnaast werd het gewicht van de tieners gewogen en vergaarde het team informatie over hun levensstijl, sportactiviteiten en gezondheidsproblemen.

Resultaten
Meer dan de helft van de kinderen (61,5 procent) droeg een rugzak die tien procent van hun eigen lichaamsgewicht woog en één op de vijf droeg een rugzak die vijftien procent van hun lichaamsgewicht bedroeg. Eén op de vier (26 procent) vertelde dat zij vorig jaar meer dan vijftien dagen, rugpijn hadden. Uit de resultaten blijkt ook dat degenen met de zwaarste rugzakken meer kans hadden op rugpijn die vaker dan vijftien dagen per jaar voorkomt. Bij het rugonderzoek bleek daarnaast dat 70 procent een verkromming van de ruggengraat heeft. Velen hadden ook last van lage rugpijn en spiertrekkingen. Ook blijkt uit het onderzoek dat meisjes meer risico lopen op rugproblemen dan jongens. En dat dit risico met de leeftijd steeds hoger wordt.

De onderzoekers waarschuwen ervoor dat kinderen die zware rugzakken dragen meer risico lopen op rugpijn en mogelijk zelfs rugpathologie. In hun paper zeggen zij dat het aantal scholieren dat een zware rugtas draagt, extreem hoog is. Volgens de onderzoekers moet er dan ook iets aan gedaan worden in de vorm van preventieve en onderwijzende activiteiten.

Bronmateriaal

"School children's backpacks, back pain and back pathologies" - adc.bmj.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door o5com (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd