“Zware aardbeving in Nederland is reëel”

Nooit dicht bij huis, maar wel ver van ons bed. Althans, dat wordt gezegd, maar volgens een onderzoek van Nederlandse en Duitse geologen is de kans op een krachtige aardbeving van 7.0 op de schaal van Richter in Nederland wel degelijk aanwezig. Vooral Limburg loopt dan gevaar. Het actualiteitsprogramma EenVandaag besteedde gisterenavond meer aandacht aan deze conclusie.

“Heel lang geleden werd Bree, een plaatsje in Belgisch Limburg, al eens getroffen door een aardbeving van 7.0 op de schaal van Richter,” vertelde geoloog Ronald van Balen van de Vrije Universiteit (VU) maandag. “Het gebied rondom Bree, Roermond, Sittard, Aken en Keulen is namelijk een actief tektonisch systeem en dat is al 200 miljoen jaar zo.”

Kerncentrales
Het is lastig te zeggen wanneer een volgende aardbeving zou kunnen toeslaan en hoe krachtig deze is, maar de kans is zeker reëel. Doemscenario’s zoals die in Japan zijn echter niet aan de orde. “We moeten niet bang zijn dat de kerncentrales van Borssele en Doel (in België, red.) enig gevaar lopen, aangezien die ver genoeg van het epicentrum vandaan liggen,” aldus Van Balen.

WIST U DAT…

…ook in de Noordzee regelmatig bevingen voorkomen?

Niet bestand
De sterkste beving die ooit in Nederland werd gemeten vond plaats in 1992 in Roermond. Die had een kracht van 5.8 op de schaal van Richter en zorgde voor behoorlijk wat materiële schade. Maar tegen een beving van 7.0 zouden veel gebouwen niet bestand zijn, want bij de bouw van gebouwen en wegen wordt geen rekening gehouden met een mogelijke aardbeving van voor Nederland ongekende kracht. En dat kan weer wel gevaarlijke situaties opleveren: zo zouden bijvoorbeeld chemische fabrieken kunnen gaan wankelen met alle gevolgen van dien.

Meer weten? De laatste uitzending van EenVandaag is online terug te zien en wel hier.

Bovenstaande afbeelding is gemaakt door Woudloper (via Wikipedia.org).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd