Zwangerschap kan de schoenmaat blijvend veranderen

voeten

Die mooie pumps of laarsjes komen niet meer van de plank. Ze zijn te klein, te smal of de hak is te hoog. Ook na de komst van de kleine blijven ze opgeborgen. Onderzoek bevestigt nu wat vrouwen al veel langer vermoedden: zwangerschap kan de voeten blijvend veranderen.

Misschien zijn het de extra kilo’s of zorgt de grotere speling tussen gewrichten voor de ingezakte voeten bij zwangere vrouwen. De exacte oorzaak van platvoeten bij zwangerschap blijft een raadsel. Wel maakt onderzoek nu duidelijk dat zwangerschap blijvend de grootte en vorm van de voeten kan veranderen. Het onderzoek aan de University of Iowa is te lezen in het American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation.

Voeten meten
“Ik hoorde vrouwen over hun veranderde schoenmaat bij de zwangerschap, maar vond hier niets over in medische bladen of studieboeken,” zegt Neil Segal, universitair hoofddocent Orthopedie en Revalidatie. Voor een wetenschappelijke bevestiging namen Segal en zijn collega’s de maten op van de voeten van zwangere vrouwen: aan het begin van de zwangerschap (de eerste drie maanden) en vijf maanden na de bevalling. “We ontdekten dat zwangerschap inderdaad leidt tot blijvende veranderingen aan de voet.”

Veranderingen
Ze verzamelden zowel de onveranderlijke als de veranderlijke afmetingen van de voeten van 49 zwangere vrouwen. De onderzoekers zagen dat bij 60 tot 70 procent van de voeten na de zwangerschap langer en breder waren. Met name de hoogte van de voetboog en de buigzaamheid namen af. Hierdoor was de voet bij de meting vijf maanden na de bevalling twee tot tien millimeter langer. Een duidelijk verschil in de verdeling van de druk op de voet was echter niet te zien.

Alleen bij de eerste
De voeten worden gelukkig niet elke zwangerschap platter en platter. Het onderzoek suggereert namelijk dat de eerste zwangerschap vooral de oorzaak is van de veranderingen van de voet. Bij een volgende zwangerschap verandert de voetstructuur waarschijnlijk niet verder.

“We weten dat vrouwen, en vooral vrouwen met kinderen, veel meer worden getroffen door aandoeningen aan het bewegingsapparaat,” zegt Segal die ook het Clinical Osteoarthritis Research Program leidt. Hij denkt dat het onderzoek kan helpen bij het antwoord op de vraag waarom vrouwen ten opzichte van mannen een hoger risico hebben op pijn door artritis in voeten, knieën, heupen en rug. Dit en ook andere mogelijke invloeden van voetveranderingen op de toekomstige gezondheid wil hij dan ook verder onderzoeken.

Bronmateriaal

" Changes in foot size casued by pregnancy may increase arthritis risk" – The University of Iowa.
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Christopher Allison (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd