Zwangerschap: fontein der eeuwige jeugd?

Onderzoekers uit Jeruzalem hebben ontdekt dat zwangerschap ervoor zorgt dat oud of beschadigd weefsel herstelt. Na onderzoek zijn de wetenschappers er zelfs in geslaagd de status van zwangerschap te reconstrueren zodat ook niet-zwangere mensen van de regeneratie kunnen profiteren.

Dit opvallende onderzoek kan bijzonder relevant zijn voor mensen wiens organen of weefsel slecht werken. Door het lichaam als het ware te laten geloven dat het zwanger is, komt het herstel vanzelf.

Bloedvaten
Uit eerder onderzoek was al gebleken dat moeder en kind tijdens de zwangerschap als een Siamese tweeling aan elkaar verbonden zijn. Ze delen bepaalde bloedvaten. De gevolgen daarvan waren echter tot op zekere hoogte onbekend.

Oude muis wordt jong
De onderzoekers bestudeerden een groep muizen. Wanneer een jonge muis tweederde van zijn lever verloor dan herstelde dat zich binnen enkele dagen. Voor oudere muizen zit dat er vaak niet in; zij sterven aan de beschadiging. Maar als zij zwanger waren dan herstelden ze zich alsof ze vele jaren jonger waren. Het leek wel of met name de oudere dieren meeliften op de jeugdigheid van hun kind. Er moest dan ook wel iets in het bloed zitten dat dit herstel veroorzaakte. Maar wat?

Cel
De wetenschappers ontdekten al snel dat het herstelmechanisme in gang wordt gezet zodra bepaalde cellen actief worden. Die cellen zijn te activeren door zwangerschap, maar het kan ook gemakkelijker: door medicatie. In dat geval profiteert de muis dus van de voordelen van een zwangerschap zonder dat zij zwanger hoeft te raken.

Herstel
Het onderzoek toont aan dat zwangerschap ervoor zorgt dat het aantal cellen door deling groter wordt. Hierdoor wordt ook het volume van organen en weefsel groter. Hoewel al gebleken is dat ook zonder zwangerschap van al deze voordelen kan worden genoten, moet onderzoek nu nog uitwijzen of niet-zwangere dieren net zo lang baat hebben bij het herstel als dieren die ook echt zwanger raken.

Volgens de onderzoekers is het mogelijk dat zwangerschap ook bij mensen hetzelfde effect heeft. In dat geval zou medicatie ervoor kunnen zorgen dat het lichaam van ouderen die bijvoorbeeld een beschadigde lever hebben en een operatie niet meer aankunnen, zich zwanger waant en herstelt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd