Zwanger en paracetamol slikken? Voorzichtigheid lijkt geboden

Nieuw onderzoek brengt paracetamolgebruik tijdens de zwangerschap in verband met een grotere kans op gedragsproblemen bij kinderen.

Het is een vraag die veel zwangeren bezighoudt: is het verstandig om paracetamol te slikken tijdens de zwangerschap? De adviezen lopen uiteen, maar over het algemeen wordt gesteld dat paracetamolgebruik tijdens de zwangerschap geen kwaad kan. Een nieuw onderzoek onder bijna 8000 moeders schetst echter een ander beeld en suggereert dat paracetamolgebruik tijdens de zwangerschap in verband gebracht kan worden met gedragsproblemen bij kinderen.

Vragenlijsten
De onderzoekers analyseerden de gegevens van bijna 8000 zwangere vrouwen en hun kinderen en partners. Zodra de vrouwen achttien weken zwanger waren, kregen ze een vragenlijst voorgelegd die onder meer ging over hun paracetamolgebruik. Met 32 weken werd daar opnieuw naar gevraagd. En vijf jaar na hun bevalling werd het paracetamolgebruik van de vrouwen wederom in kaart gebracht. Zodra hun kind zeven jaar oud was, kregen de vrouwen weer een vragenlijst voorgelegd. Dit keer over het gedrag van hun kind.

De percentages
Zo’n 53 procent van de vrouwen bleek bij 18 weken zwangerschap paracetamol te slikken. Na 32 weken zwangerschap was dat 42 procent. 89 procent van de vrouwen en 84 procent van hun partners slikten paracetamol na de zwangerschap. Ongeveer vijf procent van de onderzochte kinderen had gedragsproblemen.

Associatie
Maar nu de hamvraag: was er een verband tussen die gedragsproblemen en het paracetamolgebruik tijdens de zwangerschap? Het onderzoek suggereert dat paracetamolgebruik bij 18 en 32 weken zwangerschap geassocieerd kan worden met een verhoogde kans op gedragsproblemen en hyperactieve symptomen bij kinderen. Paracetamolgebruik bij 32 weken zwangerschap werd bovendien in verband gebracht met een hogere kans op emotionele problemen. Postnataal paracetamolgebruik van de moeder en vader hing niet samen met gedragsproblemen bij de kinderen, zo stellen de onderzoekers verder.

De onderzoekers pleiten voor nader onderzoek. Zeker ook omdat de studie beperkingen kent. Zo is er bijvoorbeeld niet gevraagd naar de doses paracetamol en hoelang de vrouwen paracetamol slikten. In afwachting van nader onderzoek lijkt enige voorzichtigheid met paracetamol tijdens de zwangerschap op zijn plaats. Maar, zo benadrukken de onderzoekers, soms kunnen er wel redenen zijn om paracetamol te gebruiken. “Het risico van het niet behandelen van koorts of pijn tijdens de zwangerschap zou zorgvuldig moeten worden afgewogen tegen mogelijke schade die paracetamol aan het nageslacht toebrengt.”

Bronmateriaal

"Association of Acetaminophen Use During Pregnancy With Behavioral Problems in Childhood" - JAMA Pediatrics
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Michelle Tribe (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd