Zwakte van spinnenweb maakt het ijzersterk

Niet de kracht van spinnenwebben, maar juist een ogenschijnlijke zwakte maakt ze ijzersterk, zo blijkt.

Spinnenwebben moeten heel wat kunnen hebben. Ze moeten wind, regen en dan natuurlijk ook nog wild spartelende insecten die erin belanden, kunnen weerstaan. En dat doen ze glorierijk.

Experiment
Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology vroegen zich af waar zo’n spinnenweb die kracht nu precies vandaan haalt. Om dat te achterhalen, bestudeerden ze de structuur van het web. Zo maakten ze bijvoorbeeld een web van andere materialen en testten de kracht ervan.

WIST U DAT…

Verrassend
En dat onderzoek levert verrassende resultaten op. Want wat wetenschappers ooit als een zwakte zagen, blijkt nu de sterke kant van een spinnenweb te zijn. Spinnenwebben zijn heel flexibel. Wanneer u er in eerste instantie druk op uitoefent, bewegen ze mee. Maar wanneer de druk te groot wordt, worden ze minder flexibel en uiteindelijk breken ze. Dat klinkt inderdaad als een zwak punt. Maar dat is het niet, zo ontdekten de onderzoekers. Want door deze aanpak blijft de schade beperkt tot een klein gebied. Slechts enkele draden van het web breken. De rest blijft gewoon functioneren.

Trekken
Experimenten met echte webben onderschrijven dat, zo is in het blad Nature te lezen. “Waar je ook trekt, het web gaat altijd exact op die plaats kapot,” vertelt onderzoeker Markus Buehler in een persbericht.

En daar kunnen wij nog wat van leren. De simulaties van Buehler wijzen erop dat een spinnenweb zelfs wind die tegen een orkaan aanzit, kan weerstaan. Volgens Buehler zouden we ons net als de spin moeten richten op het ontwerp van materialen die schade beperken. “De echte kracht is niet zo belangrijk, het gaat om de manier waarop je die creëert.” Als voorbeeld noemt de onderzoeker een flat die aardbevingen moet weerstaan. Nu worden die nog gebouwd vanuit de gedachte dat het hele gebouw veilig moet zijn. Maar wanneer zo’n structuur faalt, komt ook het hele gebouw naar beneden. Beter zou het zijn om het gebouw enkele schijnbaar zwakke plekken te geven en er zo voor te zorgen dat het gebouw overeind blijft.

Bronmateriaal

"How spider webs achieve their strength" - MIT.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door cybershot dude (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd