Zwaarste zonnevlam sinds 2005 zorgt voor radio-blackout

De zon produceerde gisteren twee flinke zonnevlammen. Eerst een grote X2.2-zonnevlam, daarna een flinke X9.3-zonnevlam. Het is de zwaarste zonnevlam van de huidige cyclus.

De zon heeft een cyclus, die elf jaar duurt. In deze periode neemt de zonneactiviteit toe, vervolgens wisselen de magnetische polen en daarna neemt de zonneactiviteit af. De huidige cyclus begon in 2008 en duurt nog tot circa 2019. Het is opvallend dat de zon op 6 september twee forse zonnevlammen spuwde, want op dit moment gaat onze moederster richting het zonneminimum.

X-klasse zonnevlammen stralen zoveel energie uit, dat radioverbindingen en elektriciteitscentrales op aarde kunnen uitvallen. Ze zijn veel zwaarder dan M en C-klasse zonnevlammen, die nauwelijks invloed hebben op onze planeet. De X9.3-zonnevlam zorgde kort voor een radio-blackout. Dit is goed te zien op de onderstaande kaart.

De zonnevlammen zijn gespot door NASA’s Solar Dynamics Observatory. De eerste zonnevlam verscheen gisteren om 11:10 uur Nederlandse tijd. De tweede zonnevlam liet zich om14:02 uur zien. Beide zonnevlammen komen uit het actieve gebied AR 2673. Deze groep zonnevlekken verdwijnt momenteel bijna uit het zicht.

Klik op de foto om een video te bekijken van de twee zonnevlammen. Let op: deze video weegt 13 MB.

De X9.3-klasse zonnevlam was de zwaarste zonnevlam sinds 2005. In 2005 was er een X17-zonnevlam zichtbaar. Twee jaar eerder – op 4 november 2003 – verscheen zelfs een X28-zonnevlam. Dit is de zwaarste zonnevlam ooit gemeten.

Bronmateriaal

"Two Significant Solar Flares Imaged by NASA's SDO" - NASA

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd