Zuurstof ademende microben ontdekt diep onder de zeebodem

stille oceaan

Wetenschappers hebben op meer dan 67 meter onder de oceaanbodem (oftewel zo’n 3657 meter onder de zeespiegel) zuurstof en microben die zuurstof ademen, ontdekt. En dat is heel verrassend.

De onderzoekers verzamelden op zeven plaatsen in de Zuid-Pacifische gyre monsters en ontdekten in de gehele laag sediment van de zeebodem (dus tot op het stollingsgesteente) zuurstof en microben die zuurstof ademden. Het is een verrassende ontdekking, omdat eerder onderzoek suggereerde dat enkel de bovenste meters van het sediment onder de zeebodem zuurstof bevatten.

Geen limiet
“Ons doel was om de microbiële samenleving in het sediment in het doodste deel van de oceaan te gaan begrijpen,” vertelt onderzoeker Steven D’Hondt. “Onze resultaten vegen een zestig jaar oude conclusie die stelt dat het leven op deze plaatsen gelimiteerd is tot een diepte van enkele meters onder de zeebodem, van tafel. Wij ontdekten dat het leven in het sediment geen limiet kent. Zuurstof en zuurstof ademende microben weten zich tot het stollingsgesteente – zeker 67 meter onder de zeespiegel – te redden.”

“Wij ontdekten dat het leven in het sediment geen limiet kent”

Beperkt
Hoewel de onderzoekers overduidelijk bewijs vonden dat in de gehele laag sediment zuurstof en zuurstof ademende microben leefden, ontdekten ze niet heel veel van deze levensvormen. Bovendien waren de levensvormen niet heel actief. “Het gaat om de laagste celconcentraties en meest beperkte microbiële activiteit die we ooit in sedimenten in het water zijn tegengekomen,” stelt onderzoeker Carlos Alvarez-Zarikian.

De oceanen wereldwijd
Zoals gezegd beperkte het onderzoek van de wetenschappers zich tot zeven plaatsen in de Zuid-Pacifische gyre. Maar de onderzoekers vermoeden – mede op basis van modellen – dat zuurstof en zuurstof ademende microben zich in de gehele laag sediment van zo’n 44 procent van de Stille Oceaan weten te redden. Zuurstof en zuurstof ademende bacteriën zouden verder in zo’n 37 procent van de oceanen wereldwijd in de gehele laag sediment op de zeebodem voorkomen. In de resterende 63 procent van de oceanen mist het meeste sediment op de zeebodem opgelost zuurstof, waardoor daar waarschijnlijk microben leven die zonder zuurstof uit de voeten kunnen.

Het volledige onderzoek is te vinden in het blad Nature Geoscience.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd