Zuivelproducten kunnen diabetes voorkomen

Een natuurlijke substantie in zuivelproducten beschermt tegen diabetes. Dat blijkt uit onderzoek. In melk, kaas, boter en yoghurt zitten zuren die de kans op diabetes flink verkleinen. De zuren kunnen niet door het menselijk lichaam worden aangemaakt. Mensen die veel zuivelproducten nuttigen, kunnen de kans op diabetes type 2 tot wel zestig procent verkleinen.

De wetenschappers verzamelden een groep proefpersonen en volgden deze twintig jaar. Mensen die grotere hoeveelheden van het zuur in het lichaam hadden, hadden een gezonder cholesterolniveau. Ook het insulineniveau was beter.

Toch wil dat niet zeggen dat mensen met een verhoogde kans op diabetes zich nu te buiten moeten gaan aan zuivelproducten. “Mensen zouden dit onderzoek niet moeten aangrijpen om de aanbevolen hoeveelheid zuivel te overschrijden om zo te voorkomen dat ze diabetes type 2 krijgen,” merkt expert Deepa Khatri op. Veel zuivelproducten bevatten veel vet en dragen zo weer bij aan een sterke gewichtstoename. “Het is aan te raden om zuivelproducten met weinig vet te kiezen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd