Zuinige motor dankzij aerodynamisch schild

De motorfiets van de Nederlandse voertuigontwerper Allert Jacobs rijdt 1 op 90, oftewel na 90 kilometer is slechts één liter brandstof verbruikt. Hoe dit komt? De ontwerper heeft een bijzonder aerodynamisch schild op zijn motor geplaatst. Zo verbruikt het voertuig nu twee keer zo minder brandstof.

Drie jaar geleden reed de Honda Innova 125i van Jacobs ongeveer 1 op 50. De ontwerper dacht dat dit wel iets beter kon. Hij bouwde een schaalmodel van 1:5 om de aerodynamica van zijn motor te verbeteren.

Vorig jaar begon hij met het bouwen van het schild, dat bestaat uit glasvezel en stalen buizen. Door het aanbrengen van een rail kan het schild makkelijk openen en sluiten. Zelfs de twee zijspiegels hebben een aerodynamisch ontwerp.

In totaal kostte het bouwen van het schild drie jaar en ongeveer 6.000 euro. Misschien komt u Jacobs op een mooie zomerse dag tegen op zijn bijzondere motorfiets. Het voertuig valt namelijk erg op. Zo erg zelfs, dat de politie onlangs beslag heeft gelegd op het voertuig. Jacobs heeft zijn aerodynamische motor gelukkig teruggekregen. En de politieagenten? Die boden hun excuses aan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd