Zuidelijke zeestroom raast erg hard

Wetenschappers hebben de snelheid van de circulatie van het water in de Zuidelijke Oceaan onderzocht. Zo hopen ze betere klimaatmodellen te maken. Het resultaat is verrassend: de zeestroom transporteert op hoge snelheid water van Antarctica naar de evenaar.

“De stroom brengt iedere seconde acht miljoen kubieke meter water naar het noorden”, vertelt de Australische oceanograaf Steve Rintoul. “Dat is veertig keer meer dan wat de Amazonerivier in zee loost.”

Het team van wetenschappers gebruikte een drie kilometer lange draad om de snelheid van de zeestroom te meten. De draad zat vast aan de zeebodem en werd meegetrokken door de stroming.

De zeestroom van Antarctica naar het noorden wordt aangedreven door koud, zuurstofrijk water op een diepte van vier kilometer. Volgens Rintoul heeft de diepe zeestroming een gemiddelde snelheid van 22 centimeter per seconde. “Dat is tien tot twintig keer sneller dan de hoogste gemiddelde snelheid van water op deze diepte.”

Klimaatmodellen moeten rekening houden met de circulatie, vindt Rintoul. “Dan weten we hoe de oceanen hitte transporteren”, vertelt de oceanograaf. Toch weet Rintoul momenteel nog niet in hoeverre de snelle zuidelijke zeestroom invloed heeft op de cijfers.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd