Zuid-Koreaanse maanorbiter maakt adembenemende foto’s van het maanoppervlak en de aarde

‘Earthrise’, maar dan door Danuri!

Het is ongetwijfeld één van de bekendste ruimtefoto’s: earthrise (aardopkomst), gemaakt tijdens de Apollo 8-missie in 1968. En in de decennia erna worden ook verschillende nieuwe versies van deze fascinerende foto gemaakt. Zo fotografeerde de Lunar Recoinnassance Orbiter in 2015 bijvoorbeeld deze earthrise. En nog wat recenter legde ook Orion een earthrise vast. Die laatste foto is echter alweer oud nieuws nu de Zuid-Koreaanse maanorbiter Danuri ook getuige is geweest van een earthrise. De adembenemende beelden werden gisteren vrijgegeven.

Deze foto maakte Danuri op 28 december. De orbiter was toen zo’n 124 kilometer van het maanoppervlak verwijderd. Afbeelding: KARI.

Danuri
De beelden zijn zoals gezegd gemaakt door Danuri, de allereerste maanorbiter van Zuid-Koreaanse makelij. De orbiter werd in augustus vorig jaar gelanceerd en arriveerde in december in een baan rond de maan. Een enorme mijlpaal; daarmee is de ruimtevaartorganisatie van Zuid-Korea namelijk – na de ruimtevaartorganisaties van Rusland, de VS, Japan, China, India en Europa – de zevende gouvernementele ruimtevaartorganisatie die een sonde naar de maan heeft gestuurd.

Instrumenten
Aan boord van Danuri bevinden zich zes instrumenten waarmee deze de maan nader zal gaan bestuderen. Zo is het onder meer de bedoeling dat de orbiter na gaat welke grondstoffen (zoals water, helium-3 en aluminium) waar op de maan te vinden zijn. Daarnaast moet Danuri ook op zoek gaan naar een geschikte landingsplek voor een maanlander. Want de succesvolle orbitermissie smaakt naar meer; op termijn willen de Zuid-Koreanen ook een lander én rover naar de maan sturen.

En zo heeft Zuid-Korea grote ambities. Die hebben een vrij recente oorsprong; de Zuid-Koreaanse ruimtevaartorganisatie werd pas in 1989 opgericht. Maar in de afgelopen jaren zijn er behoorlijke stappen gezet. Zo bracht Zuid-Korea verschillende satellieten in een baan rond de aarde. En met Danuri is de Zuid-Koreaanse ruimtevaartorganisatie nu ook voor het eerst aanzienlijk dieper de ruimte in gegaan.

Vanaf februari zal Danuri actief onderzoek gaan doen naar de maan. We gaan dan ook ongetwijfeld nog veel meer van deze orbiter horen (en hopelijk ook zien!).

Bronmateriaal

"KARI"
Afbeelding bovenaan dit artikel: KARI

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd