Zuid-Korea bouwt wetenschappelijke hub

 TECHNOLOGIE  De Zuid-Koreaanse overheid gaat een gloednieuw centrum bouwen dat dienst moet doen als wetenschap- en educatiehub. De bouw kost een slordige 15 miljard dollar. Dit geld is door publieke en private investeringen bijeengebracht. De nieuwe stad krijgt de naam Sejong.

In 2005 kondigde de toenmalige president van Zuid-Korea, Roh Moo-Hyun, aan dat alle negen ministeries en vier gesubsidieerde agentschappen in één stad op zo’n 150 kilometer afstand van Seoul gevestigd zouden worden. Zo zou de regionale ontwikkeling op gang geholpen moeten worden. Bijna de helft van alle Zuid-Koreanen woont in Seoul. Een tweede grote stad zou daar verandering in kunnen brengen. Maar de plannen van Moo-Hyun gingen niet door; de conservatieve regering ging niet akkoord.

Het nieuwe idee van de wetenschappelijke hub kwam voor de regeringsstad in de plaats. In dit centrum moet de wetenschap en het onderwijs zich verzamelen. De nieuwe stad zal in 2020 500.000 inwoners en 246.000 banen hebben. Een naam is er al: Sejong. Daarmee is de stad vernoemd naar de man die het geschreven alfabet van Zuid-Korea ontwikkelde.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd