Zuid-Europees insect bezoekt Nederland

De Cicada Orni, een groen beestje uit Zuid-Europa, is ontdekt in het hartje van Amsterdam. Dit meldt het radioprogramma Vroege Vogels. Normaal komt het insect niet in Nederland voor. Hoe het beestje hier terecht is gekomen, is nog niet bekend.

Het is mogelijk dat de Cicada Orni met een toerist is meegereisd. Of misschien zat het in een geïmporteerde potplant. Er zijn in ieder geval genoeg redenen om te speculeren over deze ontdekking.

Het dier maakt een krassig en krakend geluid. Hierdoor weten wetenschappers dat het gaat om een mannetje, want vrouwtjes maken geen geluid. Het mediterrane insect is alleen van dichtbij te zien, omdat hij qua kleur overeenkomt met de bast van een boom. Het dier is even groot als een flinke kever.

Als de Cicada gekozen heeft voor Amsterdam als leefplaats, dan moeten er meerdere insecten te vinden zijn. De Cicada Orni leeft vaak in groepen. Het is onlogisch dat een Cicada Orni zelfstandig zo’n grote afstand aflegt. Het volwassen insect leeft namelijk slechts enkele maanden.

Bronmateriaal

Vroege Vogels

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd