Zoon krijgt astma van vader, dochter krijgt astma van moeder

  Moeders met astma hoeven niet meer bang te zijn dat ze de aandoening op hun zonen overdragen. Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat jongens astma van hun vader krijgen en meisjes astma van hun moeder erven.

  Dat schrijven wetenschappers in het blad Journal of Allergy and Clinical Immunology. Ze bestudeerden 1456 Engelse kinderen toen deze één, twee, vier, tien en achttien jaar oud waren. Ook werd gekeken of hun ouders astma hadden.

  Resultaten
  Uit het onderzoek blijkt dat jongens alleen een verhoogd risico liepen om tussen hun vierde en achttiende astma te krijgen wanneer hun vader astma had. Voor meisjes gold precies het omgekeerde: hun risico op astma was alleen verhoogd wanneer hun moeder astma had.

  Genetisch
  Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat astma in ieder geval deels genetisch bepaald kan zijn. Dit onderzoek brengt daar een nuance in aan. “Dit onderzoek biedt ouders en kinderen in zekere zin enige geruststelling,” vertelt onderzoeker Barbro Melgert van de rijksuniversiteit Groningen. “Als de moeder astma heeft, lopen haar zonen geen verhoogd risico, net zo min als de dochters van een vader met astma.”

  Het is best verrassend dat onderzoekers nu pas ontdekken dat er sprake is van een zogenoemde geslachtsgebonden overerving. Het is niet uit te sluiten dat er meer allergische aandoeningen zijn waarbij het geslacht een rol speelt. Door onderzoeken die eerder naar andere allergieën zijn gedaan eens onder de loep te nemen, kunnen wetenschappers dat mogelijk achterhalen.

  Bronmateriaal

  "Boys inherit asthma from fathers, girls from mothers" - NRS-science.nl
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Lily (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd