Zonsverduistering tijdens WK-finale

Toeval of niet, maar aanstaande zondag vindt er tijdens de WK-finale tussen Nederland en Spanje een zonsverduistering plaats boven de zuidelijke Stille Oceaan. De schaduw van de maan passeert dan onder meer Paaseiland en Frans Polynesië.

Paaseiland, beroemd omwille van de reusachtige beelden die door de oorspronkelijke bewoners werden gemaakt, wordt met grote snelheid door de schaduw van de maan gepasseerd. Ook exotische bestemmingen zoals de Cook Eilanden en Frans Polynesië worden door de verduistering in donkerte ondergedompeld. De zonsverduistering is op deze plaatsen waarschijnlijk ook goed te zien.

Natuurverschijnsel
Men vermoedt dat de verduistering mogelijk vijf minuten zal duren, genoeg reden dus voor eclipsliefhebbers om naar deze verre oorden af te zakken. Het is dan ook een onvergetelijk natuurverschijnsel wanneer de zon verdwijnt en de stralenkrans (corona) rond de donkere maanschijf verschijnt. De laatste totale zonsverduistering in Nederland vond plaats in 1715. De volgende wordt pas in 2135 verwacht.

Bij ons
Totale zonsverduisteringen zijn alles behalve zeldzaam. Het is niet ongewoon dat er ieder jaar wel ergens één opduikt. Maar de kans is veel kleiner dat de maanschaduw over uw woonplaats valt.

In 2015 zal er een totale zonsverduistering zijn boven de Atlantische Oceaan, iets dichter bij huis dus. De verduistering is dan onder meer te zien vanuit de Faeröer Eilanden en Spitsbergen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd