Zonnevliegtuig verbreekt eerste record met lange etappe

solar-impulse-2

Het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 dat momenteel bezig is aan een reis om de wereld heeft een eerste record gebroken. Het legde de langste afstand af die ooit door een zonnevliegtuig aan één stuk is gevlogen.

Het zonnevliegtuig zette het record neer tijdens de tweede etappe van zijn reis om de wereld. Solar Impulse 2 vloog hierbij van Masqat (Oman) naar Ahmedabad (India). De reis duurde zo’n dertien uur en twintig minuten en was 1468 kilometer lang. Nog nooit legde een vliegtuig dat vliegt zonder een druppel brandstof te verbruiken tijdens één vlucht zo’n grote afstand af.

Solar Impulse 1
Met de lange vlucht verpulverde Solar Impulse 2 het record dat eerder neergezet werd door Solar Impulse 1. In 2013 vloog piloot André Borschberg met dit zonnevliegtuig in etappesvan de ene kant van Amerika naar de andere kant en legde daarbij tijdens één vlucht een (toen) recordbrekende 1386,5 kilometer af.

Azië
Dat record is nu dus verpulverd. Maar de aankomst in India is om nog een reden heel bijzonder. Het is voor het eerst dat een vliegtuig dat vliegt op zonne-energie in Azië aan de slag gaat.

Solar Impulse 2 zal vier dagen in India vertoeven en daarna koers zetten richting China. Naar verwachting komt in juli of augustus een eind aan de wereldreis van het zonnevliegtuig. Het landt dan op de plek waar het aan de wereldreis begonnen is: Abu Dhabi. Tegen die tijd zal het vliegtuig in totaal zo’n 35.000 kilometer hebben afgelegd zonder dat daarbij een druppel brandstof is verbruikt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd