Zonnevliegtuig Solar Impulse 2 verbreekt record na record

Solar Impulse 2 vliegt op dit moment van Japan naar Hawaï. Het zonnevliegtuig heeft alle duur- en afstandsrecords verbroken voor vliegen op zonne-energie.

Het vliegtuig van de Zwitserse avonturiers Bertrand Piccard en Andreé Borschberg heeft de afgelopen drie dagen aan één stuk doorgevlogen. Solar Impulse steeg maandagochtend op vanuit het Japanse Nagoya. In totaal gaat het vliegtuig 7900 kilometer afleggen. De 62-jarige piloot Borschberg hoopt vrijdag bij Hawaï aan te komen.

Op het moment van schrijven heeft Solar Impulse 2 ruim driekwart van de reis naar Hawaï voltooid. Vannacht verbrak het team verschillende duur- en afstandsrecords. Nog nooit eerder legde een zonnevliegtuig een afstand van 5663 kilometer in één etappe af. Daarnaast bevindt Solar Impulse 2 zich al tachtig uur in het luchtruim en ook dat is een record. Accu’s aan boord van het vliegtuig slaan zonne-energie op, zodat het vliegtuig ‘s nachts in de lucht kan blijven.

“Het is toch fantastisch dat een zonnevliegtuig zonder brandstof langer in de lucht blijft dan een normaal vliegtuig”, zegt Bertrand Piccard. “Dit is een duidelijke boodschap dat ook met schone technologieën onmogelijke doelen haalbaar zijn.”

Respect ook voor André Borschberg, die vijf dagen achter elkaar in een piepkleine, onverwarmde cockpit verblijft. In deze cockpit, met 3,8 kubieke meter ruimte, is slechts plaats voor één persoon. “De eerste 24 uren waren nogal technisch, maar de tweede dag kon ik me goed op mijn missie focussen”, zegt Borschberg. “Ik heb een vertrouwensband met het vliegtuig opgebouwd, waardoor ik af en toe maximaal 20 minuten kan slapen met de automatische piloot ingeschakeld.”

Als de vlucht van Borschberg een succes is, dan zal Bertrand het tweede deel afleggen van Hawaï naar Phoenix. Uiteindelijk wordt ook de Atlantische Oceaan overgestoken om naar Abu Dhabi te reizen, waar de reis op 9 maart dit jaar begon.

solar-impulse-2

Bronmateriaal

"Leg 7" - Solar Impulse

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd