Zonnevliegtuig Solar Impulse 2 landt op Hawaï

solarimpulse1

Na een vlucht van vijf dagen is het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 gisteren geland op Hawaï. Avonturiers Betrand Piccard en André Borschberg verbraken verschillende records, zoals de langste solovlucht (117 uur en 52 minuten) en alle duur- en afstandsrecords voor zonnevliegtuigen.

Solar Impulse 2 steeg maandagochtend op vanuit het Japanse Nagoya. Piloot André Borschberg verbleef vijf dagen achter elkaar in een piepkleine, onverwarmde cockpit en vloog rechtstreeks naar Hawaï. Borschberg legde in vijf dagen tijd zo’n 7200 kilometer af. Het zonnevliegtuig is niet zo snel als een normaal vliegtuig en heeft een topsnelheid van slechts 140 kilometer per uur. Tijdens de vlucht van Japan naar Hawaï was de gemiddelde snelheid 61,2 kilometer per uur.

Na vijf dagen bereikt de Solar Impulse 2 Hawaï.
Na vijf dagen bereikt de Solar Impulse 2 Hawaï.

Vooral voor Borschberg was de reis zwaar. Hij moest regelmatig een zuurstofmasker gebruiken om genoeg zuurstof in te ademen en was continu bezig om de energielevels van het zonnevliegtuig te maximaliseren tijdens turbulente weersomstandigheden. Af en toe mocht hij slapen, maar niet langer dan twintig minuten.

“André heeft een buitengewone prestastie geleverd”, zegt Bertrand Piccard van Solar Impulse. “Dit is niet alleen historische vlucht voor de luchtvaart, maar het is ook een historische vlucht voor duurzame energie.”

Het vliegtuig landde vrijdag 03:03 uur lokale tijd. Toen was het middag in Nederland en België.
Het vliegtuig landde vrijdag 03:03 uur lokale tijd. Toen was het middag in Nederland en België.

Het zonnevliegtuig is de opvolger van de Solar Impulse. Solar Impulse 2 heeft een spanwijdte die net ietsje groter is dan die van een Boeing 747. Op de vleugels van het vliegtuig bevinden zich meer dan 17.000 zonnecellen. De energie die deze zonnecellen opwekken en die niet gebruikt wordt, wordt opgeslagen in accu’s. Hierdoor kan het vliegtuig ook ‘s nachts vliegen.

Op dit moment is de Solar Impulse 2 bezig aan een reis om de wereld. Deze reis startte in maart 2015 in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Betrand Piccard en André Borschberg steken binnenkort het tweede deel van de Stille Oceaan over naar de Amerikaanse stad Phoenix. Vervolgens vliegt het zonnevliegtuig over de Verenigde Staten en de Atlantische Oceaan om uiteindelijk weer in Abu Dhabi te landen.

Bronmateriaal

"WE ARE IN HAWAII" - Solar Impulse

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd