Zonnevliegtuig maakt eerste intercontinentale vlucht

Een bemand vliegtuig dat enkel zonne-energie nodig heeft om te vliegen, is vannacht begonnen aan zijn allereerste intercontinentale vlucht.

Het zonnevliegtuig met aan boord piloot Bertrand Piccard steeg vannacht in Madrid op en is nu onderweg naar Rabat in Marokko. Het is voor het eerst dat een vliegtuig dat enkel op zonne-energie vliegt, een intercontinentale vlucht maakt. En die vlucht is hier live te volgen.

Het vliegtuig
Het zonnevliegtuig kan zowel ‘s nachts als overdag zonder brandstof en enkel op zonne-energie vliegen. Om dat mogelijk te maken, is het vliegtuig superlicht: het weegt niet meer dan een gemiddelde auto. Tegelijkertijd zijn de vleugels enorm: de spanwijdte (63,40 meter) is vergelijkbaar met die van een Airbus A340. Deze vleugels zijn bekleed met zonnecellen. Om ook ‘s nachts te kunnen vliegen, bevinden zich aan boord elektrische motoren die vanzelfsprekend ook op zonne-energie werken. “Stel je voor dat je energiereserves tijdens het vliegen toenemen!” vertelt André Borschberg, ontwikkelaar van het zonnevliegtuig. “Om die droom werkelijkheid te laten worden, moesten we het maximale uit elke watt die de zon ons verschafte, halen en alle overbodige energie in de batterijen opslaan.”

Het zonnevliegtuig. Foto: © Solar Impulse | Jean Revillard

Boodschap
Borschberg ontwikkelde het vliegtuig samen met Bertrand Piccard. Daarbij kregen ze hulp van zo’n 70 specialisten. De mannen willen mensen met het vliegtuig aan het denken zetten en laten zien dat duurzame energie wel degelijk de toekomst heeft. “Ons vliegtuig is niet bedoeld om passagiers te vervoeren, maar om een boodschap uit te dragen,” zo stelt Piccard zelf.

En met succes: keer op keer verlegt het zonnevliegtuig zijn grenzen en dat trekt de aandacht van politici, bedrijven en burgers. Zo slaagde het vliegtuig er eerder al in om meer dan 24 uur in de lucht te blijven en tot een hoogte van meer dan 9000 meter te stijgen. En nu dus weer deze intercontinentale vlucht. Maar Piccard en Borschberg willen meer. Ergens na 2014 willen de heren met het zonnevliegtuig de wereld rondvliegen.

UPDATE 6 juni 2012: Het zonnevliegtuig is veilig in Marokko geland. Na een vlucht van bijna 20 uur landde het vliegtuig gisteren kort voor middernacht in Rabat, Marokko.

Bronmateriaal

"Solar Impulse" - Solarimpulse.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door © Solar Impulse | Jean Revillard.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd