Zonnevliegtuig heelhuids geland in Caïro

Het vliegtuig stak – zonder een druppel brandstof te verbruiken – in iets meer dan 48 uur tijd de Middellandse Zee over en heeft zijn reis om de wereld nu bijna voltooid.

Het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 vertrok maandag vanuit Sevilla en deed er 48 uur en 50 minuten over om in Caïro te komen. Tijdens de reis stak het vliegtuig niet alleen de Middellandse Zee over, maar doorkruiste tevens het luchtruim van tal van landen (Spanje, Algerije, Tunesïe, Malta, Griekenland en Egypte).

Reis om de wereld
De etappe van Sevilla naar Caïro maakt deel uit van de reis om de wereld waaraan Solar Impulse 2 in 2015 begon. En die reis is bijna voltooid. De reis van Sevilla naar Caïro was de op één na laatste etappe. Nu wacht alleen nog de reis van Caïro naar Abu Dhabi (de plek waar het in 2015 allemaal begon).

Zonne-energie

Solar Impulse 2 vliegt enkel en alleen op zonne-energie. Op de enorme vleugels van het vliegtui zijn ongeveer 17.000 zonnecellen te vinden. Om het vliegtuig ook in staat te stellen ‘s nachts te vliegen, beschikt het over accu’s die overtollige zonne-energie opslaan.

Laatste etappe voor Borschberg
Tijdens de reis om de wereld werd het zonnevliegtuig beurtelings door André Borschberg en Bertrand Piccard bestuurd. Borschberg was degene die het vliegtuig van Sevilla naar Caïro bracht. Het was zijn laatste vlucht: de laatste etappe is voor Piccard. “Dit was een emotionele en betekenisvolle etappe voor mij,” stelt Borschberg na afloop van de vlucht. Hij wijst erop dat het “een ongelofelijke sensatie” is om dag en nacht te vliegen op niets anders dan de energie van de zon (zie kader).

Binnenkort – zodra het weer het toelaat – zal Piccard vanuit Caïro aan de laatste etappe beginnen en naar Abu Dhabi vliegen. En daarmee komt een einde aan een inspirerende reis om de wereld. Een reis die de potentie van duurzame energiebronnen tastbaar heeft gemaakt.

Bronmateriaal

Solar Impulse

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd