Zonnevlekken beter dan ooit te voorspellen

Wetenschappers hebben een betere methode ontwikkeld om zonnevlekken te voorspellen en hopen zo veel ellende te voorkomen.

Akoestische golven reizen op een diepte van zo’n 60.000 kilometer door de zon. Wanneer ze op een plaats komen waar een zonnevlek aan het vormen is, gaan ze opeens veel sneller. Door te kijken hoelang de golven over hun ritje doen, kunnen onderzoekers precies achterhalen waar op de zon zonnevlekken ontstaan.

Twee dagen
Onderzoekers kunnen zonnevlekken al opmerken voordat deze het oppervlak van de zon bereiken. Al met al moet het zelfs mogelijk zijn om het ontstaan van een zonnevlek één of twee dagen van tevoren te voorspellen.

Foto

Bekijk hier een prachtige foto van een zonnevlek.

Communicatie
“Het is voor het eerst dat we een zonnevlek konden detecteren voordat deze aan het oppervlak kwam,” stelt onderzoeker Stathis Ilonidis. En dat is goed nieuws. “Het is heel belangrijk om activiteiten op de zon in de gaten te houden.” Zonnevlekken kunnen uitgroeien tot zonnestormen die geladen deeltjes richting de aarde slingeren. Die deeltjes kunnen onder meer het communicatienetwerk op aarde verstoren.

De onderzoekers zijn blij met de resultaten, maar ze zijn nog niet tevreden. Ze zouden graag nog dieper in de zon kijken en zonnevlekken nog wat eerder en nauwkeuriger kunnen voorspellen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd