Zonnestormen kunnen Olympische Spelen in 2012 verstoren

Wetenschappers waarschuwen dat zonnestormen de Olympische Spelen in 2012 kunnen verstoren. Communicatiesystemen kunnen beschadigd worden door magnetische stormen en zonnevlammen: massieve explosies in de atmosfeer van de zon. Gevolg: geen livebeelden vanaf de Olympische Spelen.

De zon heeft een cyclus van elf jaar. Iedere elf jaar piekt de zon dus één keer. Dit zal rond de Olympische Spelen in 2012 in Londen zijn. De waarschuwing komt op hetzelfde moment dat wetenschappers druk bezig zijn met de voorbereiding van de lancering van NASA’s Solar Dynamics observatorium. Dit observatorium wordt volgende week gelanceerd en gaat gedetailleerde foto’s van de zon maken. Waarschijnlijk kan het Solar Dynamics observatorium zonnestormen voorspellen.

“De activiteit van de zon heeft een grote invloed op de aarde”, zegt professor Richard Holdaway van het Rutherford-Appleton laboratorium. “Door de zon te observeren hopen we zonnestormen te kunnen voorspellen. Hierdoor vinden we mogelijk nieuwe manieren om technologische systemen op aarde te beschermen.”

Zonnestormen beïnvloeden pas na één of twee dagen de aarde. Kortom: wetenschappers hebben enkele tientallen uren de tijd om een zonnestorm te detecteren. De schade van technologische systemen door zonnestormen kan beperkt worden door net voor een zonnestorm enkele elektronische systemen uit te zetten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd