Zonnestorm veroorzaakt prachtig poollicht

De onrustige zon zorgde voor prachtige taferelen op onze planeet. Helaas was in Nederland niets te zien.

Maandag ontstond een grote zonnestorm die zich in rap tempo richting de aarde begaf. Het was de grootste zonnestorm in jaren en de verwachtingen waren hooggespannen. Want deze storm kon wel eens een fraai poollicht opleveren.

En die verwachtingen kwamen uit toen de zonnestorm gisteren ook daadwerkelijk nabij de aarde arriveerde. Meegevoerde deeltjes botsten op de atmosfeer en veroorzaakten een mooi poollicht. Overigens gold dat alleen voor de hogere breedtes: zo rond de Noordpoolcirkel, denk aan Scandinavië, Groenland en IJsland.

Deze kaart laat zien waar het poollicht naar verwachting te zien zou zijn. De voorspelling klopt aardig. Alleen zagen ook mensen in Scandinavië het poollicht nog. Afbeelding: NOAA.

De mensen die het poollicht hebben gezien, zijn onder de indruk. Zelfs degenen voor wie het niet ongewoon is om poollicht te zien, was deze variant bijzonder. Ze noemen het op SpaceWeather.com ‘de meest prachtige vertoning ooit’. Gelukkig hebben deze mensen dat poollicht ook vereeuwigd. Benieuwd naar het resultaat? Bekijk de foto’s hier!

Bronmateriaal

"Spaceweather" - Spaceweather.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Joshua Strang (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd