Zonnestorm kan straks 24 uur van tevoren voorspeld worden

zonnevlam

Wetenschappers hebben een computermodel gemaakt, waarmee grote zonnestormen 24 uur van tevoren voorspeld kunnen worden.

Wanneer de zon heel actief is, kan er een grote zonnevlam ontstaan. Als deze vlam gericht is op de aarde, komt er een plasmawolk met elektrisch geladen deeltjes – zoals protonen en elektronen – op ons af. Deze reis duurt in totaal twee dagen. Een grote zonnestorm resulteert in poollicht, maar de elektrisch geladen deeltjes kunnen ook satellieten beschadigen. Dit kan grote gevolgen hebben voor de mensheid, aangezien wij mensen steeds afhankelijker worden van elektrische systemen. Denk bijvoorbeeld aan niet werkende TomToms of geen televisiebeelden. Ook vormen grote zonnestormen een bedreiging voor astronauten, die buiten de veilige dampkring verblijven.

Op dit moment kunnen wetenschappers de omvang van een zonnestorm zo’n 30 tot 60 minuten van tevoren voorspellen. Dit is te kortdag om in actie te komen. Wanneer er in de toekomst een basis op de maan of Mars wordt gebouwd, moeten astronauten tijd krijgen om te schuilen. Het is fijn om 24 uur van tevoren te weten of er veel elektrisch geladen deeltjes arriveren. Dan kunnen er nog snel maatregelen genomen worden.

De wetenschappers hebben het computermodel losgelaten op acht recente zonnestormen. De voorspellingen van het model blijken overeen te komen met het resultaat. Het nieuwe computermodel zal huidige systemen, die gebruikt worden om zonnestormen te voorspellen, gaan verbeteren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd