Zonneobservatorium viert verjaardag met filmpje van woelige zon

zon

Het Solar Dynamics Observatory viert zijn verjaardag. Het zonneobservatorium houdt onze moederster namelijk alweer vier jaar op rij nauwlettend in de gaten. Om dat te vieren, heeft NASA een filmpje vrijgegeven met de hoogtepunten van het afgelopen jaar.

En dat filmpje schetst een vrij woelig beeld. Zo zien we bijvoorbeeld aan het eind een groep zonnevlekken opduiken die midden januari 2014 acte de présence gaf. Het was één van de grootste groepen zonnevlekken in negen jaar tijd.

Ook zien we de nodige zonnevlammen van de zon wegvluchten. En natuurlijk zijn er de protuberansen: lange, grillige materiebruggen in de atmosfeer van de zon.

De beelden zijn niet alleen heel mooi, maar ook bijzonder informatief. Wetenschappers gebruiken ze om meer te weten te komen over de activiteiten van de zon die – in extreme gevallen – ook invloed kunnen uitoefeen op aarde. Zo kunnen plasmawolken bijvoorbeeld satellieten in moeilijkheden brengen. Maar de beelden van het Solar Dynamics Observatory helpen onderzoekers niet alleen een beter beeld van onze zon te krijgen: door de beelden te bestuderen, kunnen ze ook meer te weten komen over andere sterren.

Bronmateriaal

"SDO: Year 4" - Youtube.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd