Zonneobservatorium is getuige van dubbele eclips

Het Solar Dynamics Observatory zag een paar dagen geleden zowel de aarde als de maan voor de zon langs bewegen. Het levert prachtige beelden op.

Het Solar Dynamics Observatory (SDO) houdt de zon continu in de gaten. En twee keer per jaar is het ‘eclips-seizoen’. Dit seizoen duurt ongeveer drie weken. En in die periode bevindt de aarde zich elke dag kort in de gezichtslijn van SDO.

Dubbele eclips
Op 1 september bewoog de aarde weer tussen SDO en de zon langs. Dit keer onttrok de aarde de zon compleet aan het zicht. Tegelijkertijd bewoog de maan voor de zon langs. En aan het einde van de door de aarde veroorzaakte verduistering zag SDO ook nog net de maan voor de zon langs bewegen. Een dubbele eclips dus!

Scherpe rand
Op de beelden van SDO zijn de aarde en de maan goed uit elkaar te houden. Wanneer de maan voor de zon langs beweegt, zie je een donkere cirkel met heel scherpe randen. Wanneer de aarde voor de zon langs beweegt, zie je een donkere cirkel met veel minder scherpe randen. Dat komt doordat de atmosfeer van de aarde een deel van het zonlicht absorbeert, waardoor de rand van de cirkel wat wazig is. De maan heeft geen atmosfeer en dus een heel scherpe rand.

Terwijl SDO deze dubbele eclips vereeuwigde, was tegelijkertijd vanaf de aarde een zonsverduistering te zien. En wel vanuit Zuid-Afrika. Het ging om een ringvormige zonsverduistering. Deze zonsverduistering is vergelijkbaar met een complete zonsverduistering, maar vindt plaats wanneer de maan verder van de aarde af staat dan gemiddeld. Door die grotere afstand lijkt de maan kleiner en wordt de zon niet volledig aan het zicht onttrokken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd