Zonneobservatorium hopelijk vandaag de lucht in

De lancering van het Solar Dynamics observatorium (SDO) werd gisteravond door NASA uitgesteld. Het waaide te hard. Vandaag doet NASA opnieuw een poging. Als het weer goed is en er geen technische problemen zijn, dan wordt het observatorium vanmiddag om 16:23 uur Nederlandse tijd gelanceerd. De lancering is te volgen via NASA TV.

Het Solar Dynamics observatorium gaat meer details verzamelen over wat er op en onder het oppervlak van de zon gebeurt. Wetenschappers hopen zo grote zonnevlammen nog beter te kunnen voorspellen. Grote zonnevlammen, waaronder de X-klasse zonnevlammen, kunnen miljarden tonnen materie ejaculeren. Een zonnevlam resulteert meestal in een vloedgolf van elektromagnetische deeltjes, die elektrische systemen op aarde kunnen storen. Gigantische zonnevlammen die gericht zijn naar de aarde kunnen zelfs het leven op onze planeet bedreigen.

Het observatorium gaat om de aarde draaien en stuurt dagelijks 1,5 terabyte aan data naar de aarde. De ruimtesonde maakt iedere seconde een foto van de zon met een zeer hoge resolutie. Dit gebeurt 24 uur per dag. SDO gaat voornamelijk op zoek naar schuivende magnetische velden. “U kunt het schuiven van magnetische velden zien als het schuiven van tektonische platen op aarde”, legt astronoom Alan Title van het SDO-project uit. “De magnetische velden van de zon kunnen veel energie loslaten.”

Zonnevlekken zijn onstabiele koele gebieden op de zon, waar de kans op een zonnevlam groot is. Wetenschappers zullen de komende jaren deze zonnevlekken goed in de gaten houden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd