Enkele malen per jaar – meestal tussen oktober en december – wordt Venetië getroffen door een flinke vloed: de acqua alta. Uit eerder onderzoek bleek dat deze vloed een elf jaar lange cyclus volgt. Net als de zon, zo toont wetenschapper David Barriopedro nu aan.
Barriopedro bestudeerde de vloed in Venetië niet alleen per dag, maar keek ook wat er elk uur van de vloed gebeurde. Hij ontdekte dat er een nauwkeurig verband is tussen de activiteiten op de zon en in Venetië. Wanneer de zonnevlekken het meest overvloedig zijn, is de vloed het hoogst.
Wanneer er veel zonnevlekken voorkomen, ontstaan er boven het noordelijke deel van de Adriatische Zee meerdere lagedrukgebieden. In de rustige jaren op de zon, kwamen deze lagedrukgebieden veel zuidelijker voor. En dat verklaart een hoop: deze lage luchtdruk is namelijk verantwoordelijk voor een hogere zeespiegel en stormwinden die van het zuiden naar het noorden waaien. Deze wind zorgt ervoor dat het water rondom Venetië hoger komt te staan.
Wie Venetië wil bezoeken en liever geen natte voeten krijgt, doet er volgens Barriopedro dan ook goed aan om de zon nauwlettend in de gaten te houden.