Zonnebank verhoogt kans op huidkanker

Een recent Amerikaans onderzoek concludeert dat wie vaak onder de zonnebank ligt, meer kans heeft om een agressieve vorm van huidkanker te krijgen. Volgens de wetenschappers stimuleert de zonnebank de aanmaak van melanomen of kwaadaardige huidtumoren.

“Dit onderzoek bewijst dat het risico op huidkanker meer beïnvloed wordt door de frequentie dan door de leeftijd,” zegt onderzoekster DeAnn Lazovich. Tijdens het onderzoek bestudeerden de wetenschappers 2.268 mensen. “Het risico op kanker neemt met 74 procent toe als iemand onder de zonnebank gaat. De duur of het type heeft geen belang.” Met andere woorden: iemand die onder de zonnebank gaat om kunstmatig bruin te worden heeft tot driemaal meer kans om kanker te krijgen dan iemand die dit nooit doet.

Melanomen zijn één van de snelst groeiende vormen van huidkanker in Amerika. De meeste mensen die aan deze soort lijden sterven, zo’n 79 procent. Het is dus beter om zo weinig mogelijk onder de zonnebank te kruipen. Of nog beter: helemaal niet.

Bij melanomen is het van groot belang dat de afwijking zo vroeg mogelijk wordt ontdekt. Tijdig opgespoord is deze vorm van huidkanker meestal uitstekend te genezen. In een later stadium ontstaan echter al relatief snel uitzaaiingen, vaak met dodelijke afloop.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd