Zonneauto van TU Delft wint wereldkampioenschap zonneracen

gewonnen, foto: Hans-Peter van Velthoven.

Het Nuon Solar Team is erin geslaagd om – voor de vijfde keer – de World Solar Challenge te winnen. Het team van TU Delft wist op zonne-energie alleen een afstand van ongeveer 3000 kilometer af te leggen en deed dat efficiënter dan alle concurrenten. En dus komt de beker en de wereldtitel naar Nederland!

Eén keer in de twee jaar vindt in Australië de World Solar Challenge plaats. In verschillende klassementen nemen studenten van over de hele wereld het in hun zelfgebouwde – op zonne-energie rijdende – auto’s tegen elkaar op. In krap een week tijd leggen ze in hun auto’s een slordige 3000 kilometers af. Het team dat tijdens die reis het efficiëntst met de energie weet om te gaan, wint. Dat klinkt heel simpel, maar dat is het zeker niet. Want efficiënt omgaan met energie is niet alleen afhankelijk van de bouw van de auto, maar ook van de omstandigheden. Zo moet bijvoorbeeld de ideale snelheid voortdurend opnieuw berekend worden op basis van de hoeveelheid zonlicht (oftewel energie) die voorhanden is en de energie die nog in de accu’s opgeslagen zit.

Spannend
Het Nuon Solar Team voerde het klassement op dag één al aan. Maar het bleef spannend. Regerend wereldkampioen Tokai volgde de Nederlanders namelijk op de voet. Maar aan het eind van het liedje bleken de Hollanders toch de langste adem te hebben. “De Japanners hebben zichzelf stukgereden op onze snelheid,” vertelt Leslie Nooteboom, hij reed de zonneauto van Nuon Solar Team over de finishlijn. “Zij wilden ons blijkbaar per se bijhouden en hebben toen hun batterijen helemaal leeg gereden. Omdat vandaag de zon niet scheen, kregen ze niets meer binnen en stonden ze langs de weg stil om bij te laden. We begonnen vanochtend met een flinke voorsprong en hebben die niet meer uit handen gegeven.”

WIST U DAT…

…Nuon Solar Team zeven keer aan de World Solar Challenge meedeed en al vier keer eerder won? Met vijf titels op zak is het team nu recordhouder!

Nuna 7
Het is een knappe prestatie van Nuon Solar Team. Vooral omdat hun zonnewagen – Nuna7 – de eerste vierwielige zonneracer van het team is. Dat betekent dat deze auto helemaal opnieuw ontworpen moest worden. Een hoop werk. Maar het bood de studenten ook een hoop mogelijkheden: zo konden er vanaf het prille begin slimme keuzes worden gemaakt om Nuno superefficiënt te maken. In Australië hebben de studenten laten zien dat ze de juiste keuzes hebben gemaakt.

Enschede
Niet alleen Nuon Solar Team mag terugzien op een geslaagde World Solar Challenge. Reden voor vreugde is er ook in Enschede. Het Solar Team Twente eindigde in hetzelfde klassement als Nuon Solar Team op de derde plek.

Solar Team Twente. Foto: Joost van Baars Photography.
Solar Team Twente. Foto: Joost van Baars Photography.

Naast de teams uit Delft en Enschede is ook de universiteit Eindhoven goed vertegenwoordigd tijdens de race. Een Eindhovens team neemt met een heuse gezinsauto op zonne-energie deel in het klassement ‘Cruiser’. Het team is nog aan het racen en staat momenteel op een derde plek in het klassement.

Bronmateriaal

"Nuon Solar Team brengt wereldbeker zonneracen weer terug naar Delft" - TUDelft.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Hans-Peter van Velthoven.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd