Zonneactiviteit heeft weinig invloed op temperatuurstijging

Hoe groot is de invloed van de zon op het broeikaseffect? Vrij klein. Dit beweren Duitse wetenschappers van de universiteit van Potsdam. Stel, de zon is tot het jaar 2100 minder actief, dan zal dit de aarde slechts 0,3 graden Celsius afkoelen. Niet voldoende om de globale temperatuurstijging tegen te gaan.

Tussen 1645 en 1715 was het koud op aarde. De zon vertoonde in die periode weinig magnetische activiteit. Sommige wetenschappers trokken direct een verband tussen de ‘slapende’ zon en de Kleine IJstijd.

De afgelopen jaren was de zon niet erg actief. Wetenschappers denken dat de zon opnieuw zorgt voor een koelere aarde. Dit is onterecht. Als de zon tot 2100 weinig activiteit vertoont, dan heeft dit een kleine uitwerking op de temperatuur op aarde.

Wetenschappers verwachten dat de temperatuur op aarde in 2100 enkele graden Celsius warmer is dan nu. Als de koelere zon zorgt voor een daling van 0,3 graden Celsius is dat bij lange na niet genoeg om de globale temperatuurstijging op te heffen.

Daarnaast is de zon nooit permanent koel. Ooit wordt de zon weer wakker, waarna het gat van 0,3 graden Celsius snel wordt gedicht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd