Zonne-gezinsauto rijdt 875 kilometer op één accu

Stella
Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven zijn erin geslaagd om hun zelf ontwikkelde gezinsauto genaamd ‘Stella’ op zonne-energie 875 kilometer te laten rijden op één accu. Dit gebeurde in Australië onder een deels bewolkte hemel.

Het team, genaamd Solar Team Eindhoven, is zeer verrast; zij gingen er in eerste instantie van uit dat de auto maximaal 800 kilometer onder een wolkeloze hemel kon rijden. De auto haalt het grootste deel van de energie uit de 6 m2 zonnecellen op het dak. Voor langere afstanden en korte acceleratie gebruikt hij accu’s. Bijzonder is dat de auto ‘energiepositief’ is. Dit houdt in dat de auto bij normaal dagelijks gebruik meer energie oplevert dan hij verbruikt.

Competitie
De studenten zijn met hun energiezuinige auto in Australië vanwege de Bridgestone World Solar Challenge, die in de week van 6 tot en met 13 oktober plaatsvindt. Aan de wedstrijd doen ruim 40 universiteitsteams van over de hele wereld mee. Zij zullen met hun auto’s 3.000 kilometer door de outback van Australië afleggen, te beginnen in Darwin en om vervolgens te eindigen in Adelaide. Solar Team Eindhoven zal het in de Cruiser klasse opnemen tegen negen andere teams. In deze klasse is het vooral belangrijk dat de auto praktisch en gebruiksvriendelijk is en niet alleen een snelle auto.

Hieronder kunt u ‘Stella’ in actie zien:

Bronmateriaal

"Solar Team Eindhoven" - solarteameindhoven.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Solar Team Eindhoven (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd