Zonlicht kan een positief effect hebben op een te hoge bloeddruk

zonnenAl tientallen jaren horen we over de gevaren van zonnen. Is het echt zo gevaarlijk? Nee, niet altijd, zo blijkt uit recent onderzoek. Een dagje aan het strand liggen, mits met mate, kan uw bloeddruk verlagen en kan daardoor wel degelijk een positief effect hebben op uw gezondheid.

Wetenschappers van de universiteiten van Southampton en Edinburgh hebben ontdekt dat door de huid bloot te stellen aan zonlicht u uw bloeddruk kunt verlagen. Daarmee wordt het risico op een hartaanval en beroerte verkleind. Hart- en vaatziekten zijn elk jaar goed voor dertig procent van de sterfgevallen wereldwijd.

WIST U DAT…

licht het brein activeert, ook als mensen blind zijn?

24 gezonde vrijwilligers werden tijdens het experiment blootgesteld aan ultraviolet licht en aan lampen waarbij de UV-stralen waren geblokkeerd. Wetenschappers ontdekten dat wanneer stikstofmonoxide wordt blootgesteld aan zonlicht kleine hoeveelheden stikstofmonoxide van de huid naar de bloedcirculatie worden verplaatst. Het ultraviolette licht verwijdt de bloedvaten en verandert het stikstofmonoxide-niveau in de huid en in het bloed. Daarnaast werd aangetoond dat UV-stralen geen invloed hebben op het vitamine D-niveau. De wetenschappers suggereren dat stikstofmonoxide, die in overvloed aanwezig is in de huid, betrokken is bij de regulatie van de bloeddruk. Het resultaat van het onderzoek komt overeen met het feit dat hart- en vaatziekten en een te hoge bloeddruk vaker worden waargenomen in de winter en in de landen waar de ultraviolette straling van de zon lager is.

Het vermijden van overmatige blootstelling aan zonlicht is essentieel om huidkanker te voorkomen. Maar helemaal niet worden blootgesteld, uit angst of als gevolg van een bepaalde levensstijl, zou het risico op hart- en vaatziekten alleen maar vergroten. Het onderzoek kan een belangrijke rol spelen in de lopende discussie over de mogelijke voordelen van het zonlicht voor de gezondheid en de rol van vitamine D in dit proces. Volgens de wetenschappers zijn de effecten, met uitzondering van de positieve werking op de botten, van vitamine D-supplementen teleurstellend. Wellicht is het nu een geschikt moment om de risico’s en voordelen van het zonlicht voor de menselijke gezondheid opnieuw te belichten. De onderzoekers willen in de toekomst onderzoeken of het vermogen van de huid om stikstofmonoxide op te slaan en af te leveren verbeterd kan worden.

Bronmateriaal

"Here comes the sun to lower your blood pressure"- southampton.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door alecani (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd