Zonder brilletje kijken naar een 3D-televisie

Natuurlijk is een 3D-televisie prachtig, maar voorlopig heeft u een speciaal brilletje nodig om objecten in drie dimensies te bekijken. In de toekomst hoeft dit niet meer. Toshiba brengt in december de eerste ‘brilvrije’ 3D-televisie uit in Japan. Deze televisie maakt gebruik van dezelfde techniek als de Nintendo 3Ds, de nieuwe handheld van Nintendo.

De Nintendo 3DS werkt als volgt: tussen het LCD-scherm en het backlight bevinden zich vloeibare kristallen. Deze kristallen kun aangezet en uitgezet worden. Als ze uit staan, dan zijn alle pixels op het LCD-scherm te zien. Er is dan geen 3D-effect zichtbaar. Als de kristallen aan staan, dan vormen ze blokkades. Het linkeroog ziet andere beelden dan het rechteroog. Het gevolg is dat er een 3D-effect ontstaat.

Bij een 3D-televisie is het moeilijker. Er zijn immers duizenden verschillende plekken om voor een televisie plaats te nemen. Daarnaast kijken vaak meerdere mensen mee. Volgens Toshiba biedt de 3D-televisie negen verschillende perspectieven. Toch raadt het bedrijf mensen aan om op een bepaalde afstand van de televisie te zitten voor het beste resultaat: 88 centimeter van het grote model, 66 centimeter van het kleine model.

Verwacht overigens niet heel erg veel. De kleine televisie kost meer dan duizend euro, en daarvoor krijgt u een televisie met een diagonaal van 30 centimeter (12 inch). De grote televisie (2.000 euro) heeft een beeldscherm met een diagonaal van 50 centimeter (20 inch). Zijn er consumenten bereid om zoveel geld voor een piepkleine televisie uit te geven?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd