Zon zorgt opnieuw voor vuurwerk

De zon heeft gisteren een extreme zonnevlam en twee plasmawolken geproduceerd. En dat gaan we ook op aarde merken!

En dat kan wel eens resulteren in een mooi schouwspel, zo stelt NASA. Bijvoorbeeld poollicht. Maar er kunnen ook problemen ontstaan. Zo is het mogelijk dat de geladen deeltjes in de plasmawolk satellieten verwarren, waardoor GPS-systemen minder goed werken. Ook radioverbindingen kunnen hinder ondervinden van het vuurwerk op de zon.

Grootste in jaren
De zon produceerde de zonnevlammen dinsdag. De resultaten daarvan gaan we hoogstwaarschijnlijk vandaag en/of morgen zien. Eén van de zonnevlammen was de op één na grootste van deze zonnecyclus. De vlam bevindt zich in de klasse X5.4. Na de C- en M-klasse is dit de hoogste categorie waarin zonnevlammen kunnen worden ingedeeld. Met deze klassering wordt de grootte van een zonnevlam aangeduid. Binnen de klasse wordt ook nog een onderverdeling gemaakt en wel met behulp van een toegevoegd cijfer. Een X1 is bijvoorbeeld vijf keer kleiner dan een X5-zonnevlam.

WIST U DAT…

…de sterker wordende zonnevlammen in de lijn der verwachting liggen? Er volgen er waarschijnlijk nog veel meer, want de zon begint wakker te worden. Het hoogtepunt volgt volgend jaar!

Regio 1429
De zonnevlammen ontstonden in een gebied op de zon dat bekendstaat als Regio 1429. Eerder produceerde dit gebied al diverse M-vlammen. En eerder deze week leverde het gebied al een vlam uit de X-klasse op: een X1.

Naast deze vlammen produceerde de zon ook twee plasmawolken. Deze plasmawolken bestaan uit geladen deeltjes. De ene plasmawolk reist met een snelheid van meer dan 2000 kilometer per seconde. De ander heeft een snelheid van 1770 kilometer per seconde. En niet alleen op aarde kunnen we van deze plasmawolken hinder ondervinden. Ook Mars krijgt er mogelijk last van. Ook passeren de plasmawolken verschillende ruimtevaartuigen van NASA: onder meer Messenger en Spitzer.

Bronmateriaal

"Second Biggest Flare Of the Solar Cycle" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd