Zon zet paasweekend luister bij met enorme zonnevlam

Twee en een halve week geleden schreven we nog ‘Zon spuugt enorme zonnevlam uit – en dat is nog maar het begin’. En inderdaad: afgelopen weekend was het weer raak.

Op zondagochtend, om 5.34 uur onze tijd, produceerde de zon wéér een flinke zonnevlam. Net als het exemplaar van eind maart valt deze vlam in de hevigste klasse, X. Wel bleef hij iets achter bij de vlam van 30 maart. Die behoorde tot subklasse X1.3, de vlam van afgelopen weekend tot subklasse X1.1.

Röntgenstraling afkomstig van de zonnevlam zorgde wel voor een blackout in het kortegolfdeel van het radiospectrum in Zuidoost-Azië en Australië (kaartje hier). “Zeevaarders, piloten en radioamateurs kunnen ongebruikelijke effecten hebben gezien bij frequenties lager dan 30 megahertz”, meldt de site SpaceWeather.com.

Nóg een actief gebied

De zonnevlam was afkomstig van een clubje zonnevlekken dat al eerder flink aan het vlammen was, schrijft het Amerikaanse Space Weather Prediction Center in een korte update. Komende week zullen deze vlekken langs de voorkant van de zon bewegen, wat waarschijnlijk nog meer zonneactiviteit met zich meebrengt.

En ook daar blijft het niet bij. De NASA-sonde STEREO-A heeft namelijk nóg een actief gebied gespot op het zonneoppervlak, dat achter de zonnevlekken aan reist die de vlam van afgelopen weekend produceerden.

Plasma-uitbarsting

Veertien minuten nadat de ‘paasvlam’ begon, volgde bovendien een coronale massa-ejectie (filmpje hier): een uitbarsting waarbij een grote hoeveelheid plasma de ruimte in wordt geschoten. Daar gaan wij hier op aarde geen last van hebben, is inmiddels duidelijk. De Amerikaanse meteorologische en oceanografische dienst NOAA heeft vastgesteld dat dit plasma achter onze planeet langs zal bewegen.

Bronmateriaal

"Huge explosion on sun unleashes major solar flare on Easter" - Space.com

SpaceWeather.com

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA/SDO and the AIA, EVE, and HMI science teams

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd