Zon produceert krachtigste zonnevlam van dit jaar

zon

De zon heeft gisteren de eerste X-klasse zonnevlam van dit jaar geproduceerd. De krachtige zonnevlam ging vergezeld door een op de aarde gerichte plasmawolk die naar verwachting morgen een matige storing in de magnetosfeer van de aarde veroorzaakt.

De zonnevlam van gisteren is geclassificeerd als een X1.2-zonnevlam. De X vertelt hierbij iets over de intensiteit van de zonnevlam (X is de meest intense klasse) en het cijfer vertelt iets over de kracht (een X2 is twee keer zo krachtig als een X1). Het is voor het eerst dit jaar dat de zon een zonnevlam uit de X-klasse produceert.

Zonnevlammen zijn krachtige stralingsuitbarstingen. In dit geval was de zonnevlam op de aarde gericht. Dat is geen reden tot zorg: de schadelijke straling kan niet door de aardse atmosfeer heendringen en mensen fysiek kwaad doen. Wel kan de straling – wanneer deze krachtig genoeg is – de atmosfeer verstoren. En dan met name de laag waarin GPS- en communicatiesignalen te vinden zijn.

NASA maakt naast de zonnevlam ook melding van een plasmawolk en voorspelt dat deze het geomagnetische veld van de aarde matig kan gaan verstoren. Dat kan resulteren in prachtig poollicht. Maar zo af en toe zorgen dergelijke stormen ook voor problemen: bijvoorbeeld tot ineenstorting van een elektriciteitsnetwerk.

Bronmateriaal

"Sun Unleashes First X-class Flare of 2014" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd